SHIFT Inspiration

Inspiratieplatform van Marc Bijl

Het was 1998. Na drie jaar ICT verdiende ik een ton per jaar. Voor de deur stond een strakke Coupé. Toch was ik niet blij. Sterker nog, ik was doodongelukkig. Ik nam ontslag, verkocht mijn appartement, en ging een jaar op reis. Dát was het keerpunt in mijn leven. Sindsdien doe ik alleen nog maar wat ik écht leuk vind. Parttime. Dit is SHIFT Inspiration, mijn naam is Marc Bijl.

Hemel op aarde

Het begin van mijn leven ging eigenlijk als vanzelf. Ik had leuke vrienden, deed graag aan sport, en kon makkelijk leren. Toen ik 21 jaar was, studeerde ik af aan de Fontys Hogeschool in Eindhoven. Niet veel later had ik ook het papiertje van de Radboud Universiteit in Nijmegen op zak. Het internet werd snel populair, en de banen lagen voor het oprapen.

Net als mijn studievrienden begon ik in de ICT. En net als zij kreeg ik een auto van de zaak. Een laptop van de zaak. Een mobiel van de zaak… Nou ja, eigenlijk alles van de zaak. Ik verdiende bijna een ton per jaar, en kreeg een bonus voor alles wat los en vast zat; zo was er zelfs een bonus voor elke dag dat je niet ziek was. Ja, je leest het goed; het bestond écht, de hemel op aarde.

ruthson-zimmerman-233522

Kansloze rat race

Toch was ik doodongelukkig. Ik kon er de vinger niet op leggen, maar ik vond het allemaal verdomd eng. Alles draaide om carrière maken en geld verdienen. Oh ja, en auto’s uitzoeken. Om mee in de file te staan. Het voelde als een soort rat race.

Een ratrace geeft aan dat iemand bezig is met een reeks eindeloze of nutteloze handelingen, die geen uitzicht bieden op resultaat. Net als een rat die probeert te ontsnappen, terwijl deze schijnbaar doelloos in een tredmolen loopt.

- Vrij naar: Wikipedia -

Dat was het dus ook: eindeloos, doelloos, nutteloos. Compleet kansloos. En het ergste was, ik wist niet wat ik eraan moest doen.

Als het vuur gedoofd is

Op een mooie zaterdag in de lente van 1998, luisterde ik voor de zoveelste keer naar het nummer “Als het vuur gedoofd is” van Acda & De Munnik. Ik zong mee, zo hard als ik kon.

Reizen kan niet meer, dat had ie mooi gedacht,
ja, reizen terug naar huis, want er wordt met het eten gewacht.

- Acda & De Munnik -

Reizen terug naar huis, want er wordt met het eten gewacht? Ik schrok, zag het al voor me. De tranen stonden in mijn ogen. Was dit het nou? Hoe lang zou ik zo nog doorgaan? Waar was ik eigenlijk mee bezig?

Nieuw Zeeland en Australië

Even later, onder de douche, realiseerde ik me dat het tijd was voor verandering. Het besluit werd genomen; ik nam ontslag, verkocht mijn appartement, regelde een rugzak, en vertrok voor een jaar naar Nieuw Zeeland en Australië. Vanaf dat moment, daar onder de douche, voelde ik me echt bevrijd.

Met een toilettas en slechts een handjevol kleren op zak, beleefde ik verreweg het mooiste jaar van mijn leven. Méér had ik blijkbaar dus niet nodig.

Leuke bijkomstigheid: in Nieuw Zeeland ontmoette ik mijn lieve vrouw Michelle. Nu, na bijna 20 jaar en nog steeds gelukkig samen, zijn we zelfs de trotse ouders van Selma en Toby. Hoe mooi kan het gaan?

5.000 analoge foto's

Behalve Michelle ben ik tijdens mijn reis ook mezelf tegengekomen. Toen ik met 5.000+ analoge foto’s thuiskwam, wist ik het: ik moest en zou iets met beeld gaan doen. Maar wat? En hoe kreeg ik dat voor elkaar?

Precies op het moment dat ik opnieuw in de rat race dreigde te belanden – het was eind 2000 en mij werd ‘op termijn’ een miljoen euro in aandelen geboden – kreeg ik de kans om een professionele website te maken. Vanaf dat moment was het duidelijk: ik wilde webdesigner worden.

Webdesign en vormgeving

Het maken van websites begon eigenlijk als hobby. Maar, zonder dat ik het in de gaten had, werd het meer dan dat. Op 15 november 2008, precies 10 jaar nadat ik op reis was gegaan (en dat was natuurlijk geen toeval), stond ik bij de Kamer van Koophandel in Maastricht; ik startte een bescheiden bureautje voor visuele communicatie, en noemde het: New Oceans.

Man cannot discover new oceans,
unless he has the courage to lose sight of the shore.

- Andre Gide -

Inmiddels werk ik overigens onder eigen naam: Marc Bijl. Dat blijkt in de praktijk wel zo handig. Ik heb een aardig portfolio, en toch ook wel een eigen stijl; ik ben liefhebber van het minimalisme, en de kunst van het weglaten is een vast onderdeel van mijn werk.

Inmiddels kriebelt het weer. Webdesign is leuk, maar ik wil een zinvollere bijdrage leveren aan de maatschappij. Iets waar mijn kinderen straks trots op kunnen zijn. Wat het wordt weet ik nog niet precies. In ieder geval speel ik al een tijdje met het idee van een Online Inspiratieplatform. Ik noem het SHIFT Inspiration.

SHIFT Inspiration

Burnouts en relatieproblemen

Het valt me al zo’n twintig jaar op, dat veel mensen de hele dag door alleen maar lopen te rennen. Eerst naar het kinderdagverblijf, vervolgens naar het werk, daarna naar de winkel, snel weer naar het kinderdagverblijf, tussendoor even een maaltijd warm maken, en tenslotte nog een uurtje sporten.

Oh ja, en ’s avonds natuurlijk nog de e-mail checken. Bij voorkeur in bed.

Als je met deze mensen praat, blijkt dat ze vaak maar één drijfveer hebben. Geld. Om de hypotheek van het huis af te lossen, de afbetalingsregeling van de auto’s rond te breien, de opvang van de kinderen te regelen, het weekend naar Ibiza te boeken, en de OLED door een QLED te vervangen. Serieus.

Jongeren lijken in deze stroom mee te gaan. Depressie op jonge leeftijd is normaal. Ik denk doordat jongeren zich willen gedragen naar de verwachtingen van anderen. Ook al hebben ze die misschien zelf wel gecreëerd. Zo verliezen ze het contact met zichzelf, en doen ze alles behalve wat hun passie is.

Het roer flink om

Het zal je niet verbazen dat ik enthousiast word van mensen die het roer om durven te gooien. Michelle is daar een mooi voorbeeld van. Ze is meester in de rechten. Na haar studie had ze op kantoor al snel een burnout te pakken. Gebrek aan inspiratie. Ze moest op zoek naar haar passie. Die vond ze op een zorgboerderij, bij mensen met een verstandelijke beperking. Geloof me, sinds ze daar werkt is ze gelukkiger dan ooit. Daar kan geen kantoorbaan tegenop.

Op dezelfde manier ken ik een systeembeheerder die een zorgorganisatie begon. En pas nog hoorde ik van een bankdirecteur die boswachter werd. Wow.

Bron van inspiratie

Al deze mensen hebben één ding gemeen: achteraf hadden ze de omslag liever al veel eerder willen maken. Wat zonde eigenlijk.

Hoe zou het zijn als ik een online platform maak, waar al die inspirerende verhalen kunnen samenkomen? Denk aan interviews met mensen die hun geld, carrière en zekerheden aan de wilgen hingen, om hun passie te gaan volgen.

Ik wil laten zien dat het kán.

Misschien met een webwinkel erbij. Waar je posters kunt kopen, met prikkelende uitspraken van geïnterviewden. De opbrengst gaat voor een deel naar een goed doel. Ik denk aan One Tree Planted, een non profit organisatie, die bomen plant voor elk product dat je verkoopt. Wat heb ik nou te verliezen?

Welkom op SHIFT Inspiration!

Poort van het Mergelland

Mijn uitvalsbasis is Simpelveld. Na diverse omzwervingen (ik woonde in Boxtel, Nijmegen, ‘s-Hertogenbosch, Geldrop en Heerlen), ben ik hier namelijk terecht gekomen: de Poort van het Mergelland. Simpelveld is een dorp in Zuid Limburg, van waaruit het heerlijk wandelen en fietsen is. Te voet ga ik er regelmatig op uit, samen met Michelle, Selma en Toby.

Op de fiets ben ik juist het liefst alleen. Ik hijs me dan in mijn wielerkleren, en rijd me het snot voor ogen. Met veel plezier! In juni 2013 kocht ik voor het eerst een racefiets, en sindsdien ben ik verslaafd. Hopelijk kom ik er niet meer vanaf: het brengt me ontzettend veel positieve energie. Net als kickboksen trouwens. Dat doe ik sinds anderhalf jaar. Leek me wel handig. Voor als ik nog eens ergens een stel ratten tegenkom 😉

Groeten van Marc Bijl

Sluit Menu
×

WinkelmandWe houden je via e-mail meteen op de hoogte van nieuwe gratis posters; dat is nog eens handig!

Je kunt jezelf altijd weer afmelden.